У посети кинеском SINOPEC-у – упознавање са CCUS технологијама

Делегација наше компаније посетила је компанију China Petroleum & Chemical Corporation (SINOPEC) из НР Кине.

Главни циљ посете био је упознавање са технологијама издвајања, искоришћења и складиштења CO2 (Carbon Capture, Utilisation and Storage – CCUS) примењеним у оквиру CCUS пројекта Ћилу-Шенли (Qilu-Shengli) компаније SINOPEC, једном од најзначајнијих пројеката ове врсте у НР Кини. Додатни фокус био је на размени искустава наших експерата са кинеском страном у погледу потенцијалне примене иновативних технологија у оквиру НИС-овог CCUS пројекта у Рафинерији нафте Панчево, чија је реализација планирана.

Колеге су високорангираним званичницима ове компаније представиле пословање НИС-а, достигнућа у погледу модернизације Рафинерије нафте Панчево, као и тренутни статус реализације CCUS пројекта.

Наша делегација посетила је и постројење за издвајање CO2 у оквиру петрохемијског комплекса Ћилу (Qilu) компаније SINOPEC у близини града Зибо (провинција Шандонг).

– Представља ми велику част и задовољство што сам био на челу делегације наше компаније коју су чиниле колеге из више организационих делова укључених у реализацију CCUS пројекта у НИС. Посебно сам почаствован топлим и пријатељским пријемом кинеских партнера, што показује да физичка удаљеност не представља препреку за успостављање пословне сарадње. Такође, технолошки капацитети у области CCUS који су нам презентовани од стране компаније SINOPEC указују да компаније из НР Кине нимало не заостају за западним технологијама, те у том смислу могу представљати кредибилне партнере на реализацији иновативних пројеката у НИС –  изјавио је заменик генералног директора Вадим Смирнов.

Наредни корак био је обилазак нафтног поља Шенли у близини града Дунјинг (провинција Шандонг) где се СО2 утискује у формације.  Додатно, наши стручњаци су  обишли и SINOPEC научно-истраживачки центар специјализован за CCUS у оквиру ког је активна и експериментална лабораторија за CCUS опремљена најсавременијим инструментима, као и дигитални центар где им је презентована најмодернија „digital twin“ технологија.

– На веома високо-технолошком нивоу су инжењери из SINOPEC-а дизајнирали пројекат транспорта СО2 на амбијенталној температури путем цевовода који је дугачак преко 100 километара, што је можда и јединствен пример у свету. Као руководиоцу НТЦ-а НИС, посебно ми је интересантно то што је SINOPEC развио засебан научно-истраживачки центар за CCUS, на тај начин показујући значај који ова тема има за њихову компанију. У лабораториjи овог центра се примењују најсавременији инструменти и опрема, тако да је генерални утисак да по својој технолошкој опремљености наведени CCUS центар SINOPEC-а нимало не заостаје за сличним организацијама у великим глобалним нафтним компанијама- рекао је директор НТЦ-а Леонид Стулов.

Подели: