U poseti kineskom SINOPEC-u – upoznavanje sa CCUS tehnologijama

Delegacija naše kompanije posetila je kompaniju China Petroleum & Chemical Corporation (SINOPEC) iz NR Kine.

Glavni cilj posete bio je upoznavanje sa tehnologijama izdvajanja, iskorišćenja i skladištenja CO2 (Carbon Capture, Utilisation and Storage – CCUS) primenjenim u okviru CCUS projekta Ćilu-Šenli (Qilu-Shengli) kompanije SINOPEC, jednom od najznačajnijih projekata ove vrste u NR Kini. Dodatni fokus bio je na razmeni iskustava naših eksperata sa kineskom stranom u pogledu potencijalne primene inovativnih tehnologija u okviru NIS-ovog CCUS projekta u Rafineriji nafte Pančevo, čija je realizacija planirana.

Kolege su visokorangiranim zvaničnicima ove kompanije predstavile poslovanje NIS-a, dostignuća u pogledu modernizacije Rafinerije nafte Pančevo, kao i trenutni status realizacije CCUS projekta.

Naša delegacija posetila je i postrojenje za izdvajanje CO2 u okviru petrohemijskog kompleksa Ćilu (Qilu) kompanije SINOPEC u blizini grada Zibo (provincija Šandong).

– Predstavlja mi veliku čast i zadovoljstvo što sam bio na čelu delegacije naše kompanije koju su činile kolege iz više organizacionih delova uključenih u realizaciju CCUS projekta u NIS. Posebno sam počastvovan toplim i prijateljskim prijemom kineskih partnera, što pokazuje da fizička udaljenost ne predstavlja prepreku za uspostavljanje poslovne saradnje. Takođe, tehnološki kapaciteti u oblasti CCUS koji su nam prezentovani od strane kompanije SINOPEC ukazuju da kompanije iz NR Kine nimalo ne zaostaju za zapadnim tehnologijama, te u tom smislu mogu predstavljati kredibilne partnere na realizaciji inovativnih projekata u NIS –  izjavio je zamenik generalnog direktora Vadim Smirnov.

Naredni korak bio je obilazak naftnog polja Šenli u blizini grada Dunjing (provincija Šandong) gde se SO2 utiskuje u formacije.  Dodatno, naši stručnjaci su  obišli i SINOPEC naučno-istraživački centar specijalizovan za CCUS u okviru kog je aktivna i eksperimentalna laboratorija za CCUS opremljena najsavremenijim instrumentima, kao i digitalni centar gde im je prezentovana najmodernija „digital twin“ tehnologija.

– Na veoma visoko-tehnološkom nivou su inženjeri iz SINOPEC-a dizajnirali projekat transporta SO2 na ambijentalnoj temperaturi putem cevovoda koji je dugačak preko 100 kilometara, što je možda i jedinstven primer u svetu. Kao rukovodiocu NTC-a NIS, posebno mi je interesantno to što je SINOPEC razvio zaseban naučno-istraživački centar za CCUS, na taj način pokazujući značaj koji ova tema ima za njihovu kompaniju. U laboratoriji ovog centra se primenjuju najsavremeniji instrumenti i oprema, tako da je generalni utisak da po svojoj tehnološkoj opremljenosti navedeni CCUS centar SINOPEC-a nimalo ne zaostaje za sličnim organizacijama u velikim globalnim naftnim kompanijama- rekao je direktor NTC-a Leonid Stulov.

Podeli: