новости на рачунару

Шта је „колачић“?

 

Колачић (енгл. cookie) је мала текстуална датотека која се шаље вашем рачунару приликом посете неком интернет сајту. Колачићи на интернет сајтовима компаније НИС врше велики број различитих функција и, између осталог, омогућавају вам ефикасније кретање по интернет страницама, чувају ваше омиљене поставке и уопште узев, доприносе бољем доживљају интернет сајта.

 

Директива Европске уније 2009/136/ЕЗ допушта складиштење колачића на вашем уређају уколико су они неопходни за функционисање овог сајта, док је за све друге колачиће неопходна ваша сагласност.

 

На интернет сајтовима компаније НИС могу се користити и колачићи који нису неопходни за њихово функционисање. Такве колачиће не користимо за праћење понашања појединачних корисника нити њихову идентификацију већ за стицање корисних сазнања о начину коришћења интернет сајтова тако да их можемо даље унапређивати за наше кориснике. Без увида који стичемо путем система који користе колачиће не бисмо могли да вам пружамо ове услуге.

 

Врсте колачића које користимо

 

Уколико подешавате језик, величину фонта или одређену верзију сајта (нпр. режим високог контраста), за то се користе колачићи за подешавање корисничког интерфејса. По извршеном подешавању није потребно да наводите своје преференције приликом следеће посете овом сајту. Ако користите делове сајта за чији приступ вам је потребна регистрација, у ту сврху на ваш рачунар постављамо колачић за аутентификацију. Ово вам омогућава одлазак и повратак на те делове сајта без поновне аутентификације. Компанија НИС жели да се упозна са начином на који посетиоци користе њене интернет сајтове и у ту сврху користи сервисе за мрежну аналитику. Ти сервиси региструју број посетилаца и дају нам опште информације о њиховом понашању, попут кључних речи унетих у претраживач које корисника усмеравају на наш сајт, просечног времена задржавања на сајту и броја страница које корисник прегледа. У ту сврху на ваш рачунар постављамо тзв. аналитички колачић првог лица (фирст-партy аналyтицс цоокие). За праћење мрежне статистике можемо користити и сервисе попут Гоогле Аналyтицс. У том случају Гоогле на ваш рачунар поставља тзв. колачић трећег лица (тхирд-партy цоокие). Такав колачић поставља се и када користимо Гоогле мапе. Складиштење и управљање свим подацима који се прикупљају путем ових колачића врши компанија НИС или са њом повезана лица у државама у којима компанија послује. Уколико су вам потребне додатне информације или желите да контактирате са компанијом НИС, упућујемо вас на нашу Политику заштите приватности.

 

Контрола колачића

 

Уколико не желите да примате колачиће, можете свој интернет претраживач да подесите тако да вас обавештава када вам се колачићи шаљу, а можете и да одбијете пријем свих колачића. Такође можете да обришете колачиће који су већ постављени на ваш рачунар. Уколико желите да ограничите или блокирате пријем колачића који се путем интернет претраживача постављају на ваш уређај, то се врши подешавањем поставки претраживача; поступак је објашњен у оквиру опције за помоћ у претраживачу. Можете и да посетите интернет сајт www.абоутцоокиес.орг (спољашња веза), који садржи детаљна упутства о овом поступку на различитим интернет претраживачима.