NTC na renomiranoj konferenciji o inovacijama u geofizici

Koji su trendovi u oblasti plitke geofizike i koje su novine u tehnologijama pri geofizičkim istraživanjima, bile su glavne teme Konferencije „Near Surface Geoscience 022“ (NSG022), koja je prošle nedelje u Beogradu okupila oko 450 ljubitelja geofizike i srodnih nauka, a u organizaciji Evropskog udruženja geofizičara i inženjera (EAGE).

EAGE je vodeća svetska organizacija koja okuplja naučnike i inženjere iz oblasti geologije, geofizike, naftnog inženjerstva i srodnih disciplina, što je profil zaposlenih u Naučno-tehnološkom centru (NTC) naše kompanije.
NTC je bio glavni sponzor tog događaja i tom prilikom je predstavio 3D modele inženjerskih projekata, metode izvođenja refrakcionih ispitivanja na terenu, opremu za geoelektrična i seizmička ispitivanja, virtuelnu realnost i sveobuhvatnu ponudu svojih aktivnosti.

Među 200 stručnjaka koji su prezentovali svoje radove, našle su se i naše kolege Marko Vanić i Mladen Blagojević koji su imali izlaganje na temu „Reducing of geological uncertainties in complex geological setting with rock physics and seismic inversion“, čiji su koautori Olivera Popov i Pavel Emelianov.
Marko Vanić, koji je ujedno i potpredsednik organizacionog komiteta konferencije, ističe da je za razvoj pojedinca neophodno da prati svetske trendove u industriji i nauci i da učestvuje na konferencijama.

Učešće NTC-a na ovoj konferenciji i njegova uloga glavnog sponzora konferencije, pokazuje opredeljenje NTC-a za rast i razvoj na globalnom nivou. Jedan od važnih budućih zadataka je osnaživanje saradnje NTC-a i EAGE-a kroz zajedničke projekte i aktivnosti koje će doprineti povezivanju NTC-a sa srodnim organizacijama u svetu, razvoju kompetencija zaposlenih i razvoju biznisa u okviru već postojećih i otvaranju novih tržišta
– kaže Marko.

Njegovo mišljenje deli i kolega Mladen Blagojević.

Upoznavanje sa napretkom i primenom površinskih geofičkih metoda koje nisu fokusirane na istraživanje nafte i gasa pružilo mi je priliku da prepoznam širi potencijal geofizike u drugim sferama istraživanja i rešavanja raznih geološko-tehničkih izazova
– ističe Mladen.

Kolega Dejan Mirković, kao master inženjer gedeozije i geoinformatike sa velikim interesovanjima ka inovativnim tehnologijama, automatizaciji i mašinskom učenju, predstavio je posetiocima konferencije virtuelnu realnost, zahvaljujući kojoj je olakšan rad kolegama, koji mogu da sagledaju postrojenje bez odlaska na fizičku lokaciju istog.

Učešće na konferenciji donelo mi je nova poznanstva, širu sliku sagledavanja u kom pravcu idu kompanije iz okruženja i Evrope, ali i šta su novi trendovi u projektovanju kao i izazovi. Postoji izraz da na tržištu ne opstaju oni najbolji, već oni koji se najbrže prilagode promenama. Zahvaljujući učešću na konferenciji došao sam do nekoliko ideja gde i kako konkretno možemo implementirati tehnologiju, sagledao sam praktičnu primenu tehnologije, ali i nove mogućnosti za poslovanje
– napominje Dejan.

Vlado Stevanović, Nikola Đanković i Ivan Grbović, iz Sektora discipline seizmike, kažu da im je učešće na konferenciji bilo veoma korisno, jer su imali priliku da vide u kom smeru se kreće razvoj geofizičkih metoda u blisko površinskim istraživanjima.

Ostvarili smo kontakte u cilju potencijalne buduće saradnje, a takođe mogli smo razmeniti iskustva sa ljudima koji se bave sličnim vrstama poslova, a koji dolaze iz različitih država i univerziteta. Program radova koji su predstavljeni je bio širokog spektra i neki od radova koje sam ispratio su bili vrlo kvalitetni
– rekao je Nikola zaključujući da se razvojem stručnog kadra razvija i kompanija.

Podeli: