O digitalizaciji energetskog sektora na konferenciji AUTOMA

Posle uspešnog učešća na prošlogodišnjoj konferenciji u Milanu, naše kolege su i ove godine ostvarile zapažen nastup na 6. konferenciji AUTOMA, održanoj u Beču.

Ovaj kongres, tradicionalno posvećen automatizaciji i digitalizaciji naftno-gasnog sektora na svim nivoima (Upstream, Midstream, Downstream) okupio je i ove godine eminentne predstavnike krupnih energetskih kompanija iz celog sveta i pružio im priliku da prezentuju tekuća dostignuća u ovoj oblasti u svojim kompanijama, upoznaju se i razmene iskustva sa kolegama i steknu opštu sliku o izazovima, zahtevima i prilikama, kao i savremenim trendovima i tendencijama u oblasti digitalizacije energetskog sektora. Fokus izlaganja je ove godine bio na ulozi digitalizacije u obezbeđivanju održivog poslovanja, povećanju efikasnosti i optimizaciji proizvodnih procesa kao i razvoju novih strategija, sve u cilju postizanja fleksibilnijeg, efikasnijeg i zelenijeg poslovanja i veće otvorenosti za međusobnu saradnju.

Tematski koncipiran u više panel diskusija, okruglih stolova i sesija, događaj je pored vodećih kompanija iz sektora nafte i gasa (OMV, Total, Shell, Petronas, Schneider, Ericsson), okupio i mnogobrojne predstavnike EPC izvođača, operatera, konsultantskih kompanija, regulatornih državnih organa, proizvođača i dobavljača opreme, softvera i sl., a u fokusu ove godine su bile teme: energetska tranzicija, nulta emisija, digitalni blizanci, veštačka inteligencija, digitalni ekosistemi, pametni cevovodi, digitalni uređaji za operacionu efikasnost, startapi i slično.

Naš kolega, Vladimir Mihajlović, specijalista za Data Science u Sektoru za digitalne projekte je u okviru okruglog stola „Veštačka inteligencija u naftno-gasnom sektoru“ predstavio rad „Advanced analytics in the submersible equipment operation“, na kojem je radio zajedno sa svojim rukovodiocem Mihailom Naugoljnovom, rukovodiocem Sektora za digitalne projekte.

-Učešće na kongresu AUTOMA je bilo korisno, kako individualno za mene, tako i za kompaniju i ostatak tima iz NIS-a koji je učestvovao. Imali smo prilike da vidimo kako su neke od najvećih firmi u naftnoj i gasnoj industriji pristupile procesu digitalizacije, na kakve su izazove naišle i kako su se izborile sa njima. Pored toga smo uspostavili i kontakte sa velikim brojem učesnika i izlagača i nadamo se da će u budućnosti doći do saradnje sa nekima od njih. Takođe, naše izlaganje na panelu o primeni veštačke inteligencije u naftnoj industriji je predstavilo NIS kao firmu koja prati trendove i primenjuje ih u rešavanju i unapređivanju svakodnevnih poslovnih zadataka.

Podeli: