Стручњаци НТЦ НИС-а на међународном Хакатону

У организацији Научно-технолошког центра компаније „Гаспром њефт“ (ГПН НТЦ) и Универзитета ИТМО у Санкт Петербургу, једног од најпрестижнијих дигиталних универзитета у Руској Федерацији, одржано је у мају ове године међународно такмичење Хакатон Applied AI Challenge: Oil and Gas Industry Case, на ком су учествовали и стручњаци Научно-технолошког центра НИС-а.

Тим наших колега из Дигиталне лабораторије је у сарадњи са Центром за когнитивне технологије НТЦ ГПН-а учествовао у припреми случаја предикције колектора на основу одабраних сигнала геофизичког каротажа користећи алгоритме машинског учења. Стручњаци НТЦ НИС-а су пред такмичаре поставили прави data science изазов – рад са небалансираним скупом података малог обима. Најбоље решење имаће шансу да буде имплементирано у свакодневном раду геолога, петрофизичара и нафтних инжењера компаније „Гаспром њефт“.

Већина учесника међународног онлајн Хакатона били су студенти српских и руских универзитета на основним и мастер студијама из области ИТ ја, физике, геофизике и индустрије нафте и гаса. Међу 98 пријављених учесника двоје српских студената се издвојило запаженим резултатом освојивши 2. и 6. место.

Подели: