Stručnjaci NTC NIS-a na međunarodnom Hakatonu

Stručnjaci NTC NIS-a na međunarodnom Hakatonu

U organizaciji Naučno-tehnološkog centra kompanije „Gasprom njeft“ (GPN NTC) i Univerziteta ITMO u Sankt Peterburgu, jednog od najprestižnijih digitalnih univerziteta u Ruskoj Federaciji, održano je u maju ove godine međunarodno takmičenje Hakaton Applied AI Challenge: Oil and Gas Industry Case, na kom su učestvovali i stručnjaci Naučno-tehnološkog centra NIS-a.

Tim naših kolega iz Digitalne laboratorije je u saradnji sa Centrom za kognitivne tehnologije NTC GPN-a učestvovao u pripremi slučaja predikcije kolektora na osnovu odabranih signala geofizičkog karotaža koristeći algoritme mašinskog učenja. Stručnjaci NTC NIS-a su pred takmičare postavili pravi data science izazov – rad sa nebalansiranim skupom podataka malog obima. Najbolje rešenje imaće šansu da bude implementirano u svakodnevnom radu geologa, petrofizičara i naftnih inženjera kompanije „Gasprom njeft“.

Većina učesnika međunarodnog onlajn Hakatona bili su studenti srpskih i ruskih univerziteta na osnovnim i master studijama iz oblasti IT ja, fizike, geofizike i industrije nafte i gasa. Među 98 prijavljenih učesnika dvoje srpskih studenata se izdvojilo zapaženim rezultatom osvojivši 2. i 6. mesto.

Podeli: