Корак ближе ка декарбонизацији

Наша компанија континуирано спроводи пројекте за смањење различитих врста емисија, и већ се раде „утискивања“ CO2 у наша лежишта у циљу спречавања емисија у атмосферу, као и у циљу подизања производње нафте и гаса. Како би се реализовали пројекти из те области, Научно-технолошки центар задужен је за анализу технологија за издвајање, транспорт и складиштење CO2, а у току су и преговори са лиценцорима технологија за издвајање угљен-диоксида из рафинеријских постројења.

Радећи на развоју ове теме, наше колеге из НТЦ-а написале су рад „CCUS у Србији – текући пројекти и будући трендови“. Аутори су Душан Карас, продукт менаџер Бизнис сегмента за нове технологије и експертизу, Сергеј Фоминих, директор Блока „Енергетика“ и Славко Нешић, главни специјалиста за истраживање и развој ESG пројеката, који је овај рад представио на водећој CSS научно-технолошкој конференцији у Трондјахму.

На овогодишњој, 12. по реду конференцији која је једна од највећих и најпосећенијих у Европи, али и свету, учествовало је више од 600 научника из целог света, те је нашим колегама који су тамо презентовали свој рад припала велика част. Циљ је био да се изнесу, представе и дискутују активности које се предузимају у оквиру института за истраживање и развој, универзитета и индустрије.

-Србија наставља свој пут ка декарбонизацији индустрије у складу са потписаним међународним споразумима и када се усагласе законске регулативе са системом трговине емисијама (ЕТС), то ће донети значајне финансијске бенефите у нашој компанији са имплементацијом CCUS. Наша компанија скоро десет година улаже у пројекте издвајања CO2. Први CCUS пројекат је започет 2015. године изградњом аминског постројења за издвајање CO2 из смеше природних гасова у оквиру рафинерије гаса у Елемиру. Издвојени CO2 се утискује у поље Русанда у циљу подржавања лежишног притиска и повећања искоришћења нафте. Други пројекат је CCUS у рафинерији нафте Панчево и започет је 2022. године – осврнуо се Славко.

Током конференције, наше колеге су имале прилику да размене мишљења и искуства са представницима бројних компанија и организација из области CSS, као и да покрену преговоре у циљу будућих сарадњи.

Подели: