Инжењеринг прославио 60 година континуитета

Нафтагас – инжењеринг, НИС – инжењеринг, Сектор за пројектовање, Сектор за инжењеринг, Дирекција за инжењеринг, а од 2020. Департман за пројектовање инфраструктуре, у оквиру Научно-технолошког центра, свечано је обележио 60 година постојања, уз присуство бројних гостију из партнерских фирми, колега из НИС-а, али и уз одзив бивших запослених.

Мењали су се назив и врста привредног друштва, али делатност и стваралачка енергија трају у континуитету већ шесту деценију.

Директор Научно-технолошког центра Леонид Стулов истакао је да је суштина сваког пословања континуитет.

-Одржавањем континуитета градимо и јачамо наш идентитет. На дугорочном плану, одржавањем континуитета можемо заиста направити чуда. А они, тим Инжењеринга, већ 60 година стварају чуда – неприкосновене конструкције. Сабирне станице за нафту и гас, гасоводе и нафтоводе, пумпне станице, компресорске станице, складишта нафтних деривата, речне прелазе цевовода…И ова зграда, у којој се налазимо, носи обележје рада и креативности стручњака Инжењеринга. Ми смо поносни на наше стручњаке и њихова дела, јер су та дела одраз наше компаније
– рекао је Стулов пожелевши им још пуно успешних и капиталних пројеката.

Директор Департмана за капиталну изградњу Ненад Врзић пожелео је Департману за пројектовање инфраструктуре још много квалитетних пројеката, иновативних решења, нових технологија и успеха у раду и развоју у будућности.

Инжењеринг је настао и развијао се заједно са Блоком Истраживање и производња, у оквиру Нафтне индустрије Србије. Заједно са нама, у различитим организационим структурама и пословним  окружењима у оквиру своје делатности заслужан је за постојање и функционисање свих технолошко-производних система за производњу, припрему и отпрему нафте и гаса. Поред тога, Инжењеринг некада  и његов наследник Департман за пројектовање инфраструктуре су били и остали расадник квалитетног пројектантског кадра свих ових 60 година. Данас, Департман за пројектовање инфраструктуре има статус генералног пројектанта и окосница је пројектантске делатности за Блок ИИП
- истакао је Врзић.

Директор Департмана за пројектовање инфраструктуре Дмитриј Евграфов истакао је да је 60 година озбиљан јубилеј, велика част, али и обавеза да се задржи континуитет у раду и имиџу.

Поносан сам на то што заједничим снагама остварујемо наш циљ – стално стремимо ка бољим резултатима. Трудимо се да стално унапређујемо наше пословање увођењем иновација. Приметно је колико се променио начин рада за ових 60 година, а као пример су софтвери за пројектовања свих струка, 3 Д моделовање, виртуелна реалност, компјутерски софтвери за моделовање рада процесне опреме, ласерски скенери, беспилотне летелице и друга савремена технолошка решења, која нам омогућава превазилажење изазовнијих питања у много краћем року – рекао је Евграфов додајући да је тим Департмана за пројектовање инфраструктуре увек спреман да партнерима понуди најквалитетније пројекте и иновативне технологије.

Гостима се обратила и некадашња директорица Мила Бачић-Милински, која је на челу Инжењеринга била 20 година.

Пролазећи кроз време и трансформишући се у различите организационе форме Инжењеринг је успевао да квалитетно и поуздано испуни врло сложене потребе Нафтне индустрије везане за производњу, прераду, складиштење, транспорт и дистрибуцију из области нафте и гаса, што чини широку палету технолошких процеса. Инжењеринг је у систему НИС-а препознат и као расадник високостручних инжењерских кадрова,те се наше колеге данас налазе на одговорним и руководећим  позицијама, како у систему НИС-а тако и у великом броју компанија чија делатност је везана за нафтно-гасну област. За реализацију капиталних објеката није довољан стручан и високо специјализован инжењерски тим кључан је Инвеститор који има храброст, визију будућности и поверење у пројектанте, што је предуслов за савладавање свих изазова инжењерске струке
– рекла је Мила Бачић – Милински додајући да је мото Инжењеринга увек био „за корак испред“.

Присутне је поздравила важна карика у Департману за пројектовање инфраструктуре, главни инжењер и руководилац Центра за пројектовање Бранкица Павловић. Она је истакла да су њихова највећа вредност људи.

Наши специјалисти поседују неопходне лиценце и компетенције стечене кроз перманентно усавршавање. Већина наших бивших колега је данас овде, многи су успешни руководиоци, стручњаци, власници сопствених фирми. Са већином сарађујемо као партнери, колеге али и пријатељи. Са задовољством констатујем да се поједини и враћају код нас и својим стеченим искуством у другим фирмама и нас унапређују
– рекла је Бранкица Павловић.

На бину је изашао и најмлађи руководилац пројеката Стефан Пајевић, који је гостима приближио савремене софтвере које користе приликом пројектовања истичући савремене технологије као правац њиховог развоја.

На свечаности су подељене захвалнице дугогодишњим партнерима и бившим запосленима, за допринос резултатима и одржавању континуитета и репутације Инжењеринга.

Гости су имали прилику да погледају изложбу и да се упознају са новим технологијама, попут виртуелне реалности, дрона и 3Д скенера за геодетско снимање.

Подели: