Inženjering proslavio 60 godina kontinuiteta

Naftagas – inženjering, NIS – inženjering, Sektor za projektovanje, Sektor za inženjering, Direkcija za inženjering, a od 2020. Departman za projektovanje infrastrukture, u okviru Naučno-tehnološkog centra, svečano je obeležio 60 godina postojanja, uz prisustvo brojnih gostiju iz partnerskih firmi, kolega iz NIS-a, ali i uz odziv bivših zaposlenih.

Menjali su se naziv i vrsta privrednog društva, ali delatnost i stvaralačka energija traju u kontinuitetu već šestu deceniju.

Direktor Naučno- tehnološkog centra Leonid Stulov istakao je da je suština svakog poslovanja kontinuitet.

Održavanjem kontinuiteta gradimo i jačamo naš identitet. Na dugoročnom planu, održavanjem kontinuiteta možemo zaista napraviti čuda. A oni, tim Inženjeringa, već 60 godina stvaraju čuda – neprikosnovene konstrukcije. Sabirne stanice za naftu i gas, gasovode i naftovode, pumpne stanice, kompresorske stanice, skladišta naftnih derivata, rečne prelaze cevovoda…I ova zgrada, u kojoj se nalazimo, nosi obeležje rada i kreativnosti stručnjaka Inženjeringa. Mi smo ponosni na naše stručnjake i njihova dela, jer su ta dela odraz naše kompanije – rekao je Stulov poželevši im još puno uspešnih i kapitalnih projekata.

Direktor Departmana za kapitalnu izgradnju Nenad Vrzić poželeo je Departmanu za projektovanje infrastrukture još mnogo kvalitetnih projekata, inovativnih rešenja, novih tehnologija i uspeha u radu i razvoju u budućnosti.

Inženjering je nastao i razvijao se zajedno sa Blokom Istraživanje i proizvodnja, u okviru Naftne industrije Srbije. Zajedno sa nama, u različitim organizacionim strukturama i poslovnim okruženjima u okviru svoje delatnosti zaslužan je za postojanje i funkcionisanje svih tehnološko-proizvodnih sistema za proizvodnju, pripremu i otpremu nafte i gasa. Pored toga, Inženjering nekada i njegov naslednik Departman za projektovanje infrastrukture su bili i ostali rasadnik kvalitetnog projektantskog kadra svih ovih 60 godina. Danas, Departman za projektovanje infrastrukture ima status generalnog projektanta i okosnica je projektantske delatnosti za Blok IIP- istakao je Vrzić.

Direktor Departmana za projektovanje infrastrukture Dmitrij Evgrafov istakao je da je 60 godina ozbiljan jubilej, velika čast, ali i obaveza da se zadrži kontinuitet u radu i imidžu.

Ponosan sam na to što zajedničim snagama ostvarujemo naš cilj – stalno stremimo ka boljim rezultatima. Trudimo se da stalno unapređujemo naše poslovanje uvođenjem inovacija. Primetno je koliko se promenio način rada za ovih 60 godina, a kao primer su softveri za projektovanja svih struka, 3 D modelovanje, virtuelna realnost, kompjuterski softveri za modelovanje rada procesne opreme, laserski skeneri, bespilotne letelice i druga savremena tehnološka rešenja, koja nam omogućava prevazilaženje izazovnijih pitanja u mnogo kraćem roku – rekao je Evgrafov dodajući da je tim Departmana za projektovanje infrastrukture uvek spreman da partnerima ponudi najkvalitetnije projekte i inovativne tehnologije.

Gostima se obratila i nekadašnja direktorica Mila Bačić-Milinski, koja je na čelu Inženjeringa bila 20 godina.

Prolazeći kroz vreme i transformišući se u različite organizacione forme Inženjering je uspevao da kvalitetno i pouzdano ispuni vrlo složene potrebe Naftne industrije vezane za proizvodnju, preradu, skladištenje, transport i distribuciju iz oblasti nafte i gasa, što čini široku paletu tehnoloških procesa. Inženjering je u sistemu NIS-a prepoznat i kao rasadnik visokostručnih inženjerskih kadrova,te se naše kolege danas nalaze na odgovornim i rukovodećim pozicijama, kako u sistemu NIS-a tako i u velikom broju kompanija čija delatnost je vezana za naftno-gasnu oblast. Za realizaciju kapitalnih objekata nije dovoljan stručan i visoko specijalizovan inženjerski tim ključan je Investitor koji ima hrabrost, viziju budućnosti i poverenje u projektante, što je preduslov za savladavanje svih izazova inženjerske struke – rekla je Mila Bačić
– Milinski dodajući da je moto Inženjeringa uvek bio „za korak ispred“.

Prisutne je pozdravila važna karika u Departmanu za projektovanje infrastrukture, glavni inženjer i rukovodilac Centra za projektovanje Brankica Pavlović. Ona je istakla da su njihova najveća vrednost ljudi.

Naši specijalisti poseduju neophodne licence i kompetencije stečene kroz permanentno usavršavanje. Većina naših bivših kolega je danas ovde, mnogi su uspešni rukovodioci, stručnjaci, vlasnici sopstvenih firmi. Sa većinom sarađujemo kao partneri, kolege ali i prijatelji. Sa zadovoljstvom konstatujem da se pojedini i vraćaju kod nas i svojim stečenim iskustvom u drugim firmama i nas unapređuju – rekla je Brankica Pavlović.

Na binu je izašao i najmlađi rukovodilac projekata Stefan Pajević, koji je gostima približio savremene softvere koje koriste prilikom projektovanja ističući savremene tehnologije kao pravac njihovog razvoja.

Na svečanosti su podeljene zahvalnice dugogodišnjim partnerima i bivšim zaposlenima, za doprinos rezultatima i održavanju kontinuiteta i reputacije Inženjeringa.

Gosti su imali priliku da pogledaju izložbu i da se upoznaju sa novim tehnologijama, poput virtuelne realnosti, drona i 3D skenera za geodetsko snimanje.

Podeli: