Потписан Меморандум о разумевању између Научно-технолошког центра НИС-а и Центра за истраживање и развој компаније Сонангол из Анголе

Научно-технолошки центар компаније НИС (НТЦ) и Центар за истраживање и развој државне нафтне компаније Сонангол из Анголе (Centro de Pesquisa e Desenvolvimento da Sonangol, S.A. – CPD Sonangol) потписали су Меморандум о разумевању током посете анголске делегације домаћој нафтној компанији.
Меморандум су у просторијама НИС-а у Београду, у присуству амбасадора Републике Анголе у Републици Србији Емилиа Мигела де Карваља Собриња, потписали Леонид Стулов, директор НТЦ-а, и генерални директор ЦПД Сонангол Владимир Алберто Говеиа Машадо и члан Борда ЦПД Сонангол Фабио Алешандре Фереира Лопеш.
Меморандумом о разумевању дефинисана је намера две компаније да реализују сарадњу у областима геолошких истраживања и обновљиве енергије, укључујући повећање потенцијала за производњу нафте и гаса, уз остваривање позитивних економских резултата. Сарадња подразумева и пружање консултантских услуга од стране НТЦ-а у областима инжењеринга и менаџмента повезаних са геолошким, геофизичким и геохемијским наукама, као и у области развијања планова обука за развој компетенција експерата у индустрији нафте и гаса. Веома значајан део сарадње су и активности усмерене на развој пројеката обновљивих извора енергије, укључујући соларну енергију и зелени водоник.
Делегација анголске компаније имала је прилику и да посети просторије и лабораторије НТЦ-а у Новом Саду како би се упознала са научно-истраживачким потенцијалима НТЦ-а. Чланови делегације обишли су и Тренинг центар НИС-а у Елемиру, а посетиће и Рафинерију нафте у Панчеву и Лабораторију Доwнстреам, која се налази у оквиру рафинерије, али функционише као део организационог система НТЦ-а.
Поред извршних директора Центра за истраживање и развој Сонангола, делегацију из Анголе чине и директори надлежни за послове истраживања и иновација, финансија, ИТ-а и управљања подацима, као и високопозиционирани званичници матичне компаније Сонангол, задужени за област истраживања и производње, прераде и петрохемијског бизниса.

Подели: