Како се виртуелна реалност примењује у Научно-технолошком центру НИС-а

3Д геолошки и инфраструктурни објекти

Да ли сте икада замишљали  како изгледа спуштати се  падобраном? Да ли сте некада пожелели да се телепортујете у неку далеку земљу? Да завирите у неко друго историјско доба?

Жеље експерата који раде у НТЦ-у  су нешто скромније – они су  пожелели да добију бољу слику геолошког и инфраструктурног објекта у пројектима на којима су ангажовани.

Све ове доживљаје могу да вам пруже виртуелне наочаре – кацига, односно технологија звана виртуелна реалност, која пружа илузију да практично непостојеће ствари дефинисане и смештене само у рачунарској меморији могу да се виде, чују, додирну и осете.

У овом тренутку у НТЦ-у имамо две примене виртуелне реалности: једна је у инжењерингу и представља 3Д приказ објеката који се већ од фазе  пројекта може користити за такозвану виртуелну туру кроз објекат. Практично, инвеститор од самог почетка пројекта има могућност да види будући објекат „уживо“. Тиме се могу избећи измене и грешке током изградње и експлоатације.

Друга варијанта је коришћење у посебном софтверу, односно рад на моделима који се добијају коришћењем овог софтвера. При геолошкој интерпретацији практично је исто тако могуће „уронити“ у тродимензионални геолошки објекат, односно модел у коме се виде слојеви, раседи, геолошке структуре и канали потенцијалног лежишта угљоводоника, што може значајно да помогне рад геолога и учини га знатно ефикаснијим.

  • ВР опрема се користи за приказивање 3Д модела новопројектованих и/или новопостојећих инсталација у виртуелном окружењу. Када добијемо нови пројекат, лакше га презентујемо наручиоцу, уз помоћ ВР опреме. Такође, она користи и за инжењерске анализе новопројектованог система у смислу приступачности инсталација, ХСЕ препрека, квалитетне употребе слободног простора и сличних параметара које је теже уочити преко монитора – објашњава руководилац пројекта Департмана за пројектовање инфраструктуре Стефан Пајевић.

Његов колега Дејан Мирковић надовезује се са тезом да виртуелна реалност представља будућност, али и садашњост када је реч о НТЦ-у.

  • Као мастер инжењер гедеозије и геоинформатике са великим интересовањима ка иновативним технологијама, аутоматизацији и машинском учењу, веома ми је драго што у НТЦ-у имам прилику да користим у раду виртуелну реалност. Захваљујући њој можемо олакшати пословање јер можемо да сагледамо постројење без одласка на физичку локацију – каже Дејан.

За почетак развоја виртуелне стварности сматра се машина коју је конструисао Едвин Линк пре више од 90 година, која је путнику давала осећај да лети авионом. Почетком 60-тих година прошлог века, Мортон Хеилиг конструисао је уређај "Сенсорама", који је коришћењем светла, звука, покрета и мириса, "увлачио" учесника у вожњу мотоцикла кроз Бруклин и остале градове. Овај уређај касније је еволуирао у уређај за обуку пилота. Иновације од 1960-1970. године допринеле су напретку технологије виртуелне стварности.

Подели: