Delegacija Ekvatorijalne Gvineje posetila NTC

Delegacija visokih zvaničnika Republike Ekvatorijalne Gvineje koju je predvodila Franciska Eneme Efua, ministarka poljoprivrede, stočarstva, šumarstva i životne sredine posetila je 10. juna NTC NIS-Naftagas. U sastavu delegacije bio je i Antonio Oburu Ondo, generalni direktor nacionalne naftne kompanije Ekvatorijalne Gvineje GEPetrol.


Članove delegacije dočekali su Kiril Tjurdenjev, generalni direktor, Genadij Ljubin, prvi zamenik generalnog direktora i direktor Bloka „Istraživanja i proizvodnja“, kao i Leonid Stulov, direktor NTC-a i Nikola Radmilović, direktor „Naftagas-Naftnih servisa“.


Gosti su imali prilike da se upoznaju sa osnovnim pravcima delatnosti i najvažnijim projektima NTC-a i „Naftagas-naftnih servisa“, naročito u domenu primena novih tehnologija u naftnom inženjerstvu, IT projekata, kao i servisnih kapaciteta. Oburu Ondo je posebno obratio pažnju na data room. S obzirom da gvinejski GEPetrol trenutno razmatra mogućnost realizacije analognog projekta otvaranja data room, preliminarno je dogovoreno da eksperti njihove kompanije posete naš NTC u predstojećem periodu.


Poseban akcenat dat je širokom spektru različitih usluga koje su NTC i „Naftagas – Naftni servisi“ spremni da ponude svojim partnerima, uz kratak osvrt kako na već realizovane, tako i aktuelne međunarodne projekte. U tom smislu direktor GEPetrol-a je posebno istakao značaj postojećeg iskustva NIS-a u poslovanju na afričkom kontinentu, imajući u vidu dugogodišnje prisustvo naše kompanije u Republici Angoli, kao i intenzivnu saradnju sa nacionalnom angolskom kompanijom Sonangol.

Tokom razgovora razmotrene su i mogućnosti saradnje NIS-a sa naftnim i gasnim kompanijama iz Ekvatorijalne Gvineje, a definisani su i dalji koraci i aktivnosti za ostvarivanje ovog cilja. Obe strane su konstatovale da bi ova poseta Srbiji, kao i našoj kompaniji mogla biti polazna tačka u uspostavljanju i razvoju saradnje i u energetskom sektoru, uz uverenje da bi konstruktivna saradnja u ovoj oblasti značajno doprinela unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje u celini.
Direktor NTC-a Leonid Stulov izrazio je zadovoljstvo ovom posetom, tokom koje su otvorene mogućnosti za širenje saradnje:

Zadovoljstvo mi je što smo imali prilike da predstavimo delatnost NTC-a i vodimo konstruktivne razgovore sa delegacijom iz Ekvatorijalne Gvineje, koji će, nadam se, biti temelj za dalju saradnju. S obzirom na široku perspektivu razvoja delatnosti u naftnom sektoru u njihovoj državi, sa jedne strane, kao i sveobuhvatni portfolio naših usluga u domenu naučno-tehnološke podrške u svim fazama istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i visokospecijalizovani kadar sa druge strane, zaključili smo da ima dosta prostora za razmenu i prenos znanja i iskustava između naših stručnih timova. S tim u vezi, biće nam zadovoljstvo da uskoro ugostimo u NTC-u i tim specijalista iz različitih oblasti iz kompanije GEPetrol.

Vrlo pozitivan utisak o ovoj poseti imao je i direktor „Naftagas-Naftnih servisa Nikola Radmilović:

Drago mi je što su se tokom ove posete predstavnici iz Ekvatorijalne Gvineje upoznali i sa delatnošću naših naftnih servisa. Zahvaljujući našim servisnim kapacitetima, savremenoj opremi, kontinuiranom ulaganju u njenu modernizaciju, kao i iskusnim kadrovima, „Naftagas-Naftni servisi“ su spremni da ponude širok spektar usluga kompanijama iz Ekvatorijalne Gvineje, o čemu je, između ostalog, bilo reči i tokom ove posete. Iskoristio bih priliku da podsetim na uspešnu međunarodnu saradnju „Naftagas-naftnih servisa“ kako na već realizovanim projektima, tako i na onim aktuelnim (u Egiptu, Turkmenistanu, Alžiru, Jordanu, Iranu, Kazahstanu, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Turskoj).

Podeli: