Uspešno učešće na međunarodnoj konferenciji AUTOMA

Konferencija automa

Naše kolege već drugu godinu u nizu ostvaruju zapaženo učešće na međunarodnoj konferenciji AUTOMA, tradicionalno posvećenoj automatizaciji i digitalizaciji sektora nafte i gasa. Ove godine, peta, jubilarna konferencija okupila je najeminentnije stručnjake iz vodećih svetskih naftnih kompanija, koji su tokom dvodnevnog susreta u Milanu, 17. i 18. oktobra razmatrali pitanja uticaja naprednih tehnologija na industriju i društvo u celini, kao i načina na koje digitalni alati mogu uticati na povećanje efikasnosti u naftnom i gasnom sektoru sa bezbednosnog, tehničkog i ekonomskog stanovišta, uz sveobuhvatan osvrt na dostignute rezultate u ovoj oblasti tokom proteklih pet godina.


Kongres AUTOMA, inače koncipiran na umrežavanju relevantnih učesnika u procesu automatizacije i digitalizacije naftno-gasnog sektora na svim nivoima, od Downstream, Midstream i Upstream, ove godine je bio podeljen u više tematskih panela, sesija i okruglih stolova, tokom kojih su predstavljeni različiti slučajevi digitalne transformacije i razmatrana pitanja digitalne održivosti, prediktivne analitike i održavanja, digitalnog napretka prema neto nultim emisijama, robotike i dronova u naftnom i gasnom sektoru, uticaja mašinskog učenja i veštačke inteligencije, sajber bezbednosti, interneta stvari (IoT) u preradi i dr.


Koleginica Tanja Mićić, specijalista za istraživanje i razvoj iz NTC-a, koja je takođe nastupala kao spiker istakla je značaj ovog događaja i novostečenih znanja.
„Bila je privilegija predstaviti projekte napredne petrofizike na panel sesiji “Upstream: smart tools for process optimization” rame uz rame sa kolegama iz Equinor i Bonatti. Razmena iskustva sa kolegama u okviru digitalne transformacije industrije nafte i gasa, kao i pozitivan feedback nakon izlaganja su na mene ostavili najveći utisak.

Učešće na konferenciji ovakvog formata je veoma vredno iskustvo jer na jednom mestu okuplja svetske lidere iz domena nafte i gasa, informacionih tehnologija i veštačke inteligencije. Jedna rečenica sa događaja će mi ostati u sećanju „…da digitalnu transformaciju treba implementirati stojeći sa obe noge čvrsto na zemlji (pesku/offshore platformi), sa pogledom na tehnologije, okrenute ka oblacima (cloud computing, cloud technology).“


Izuzetne impresije sa ove konferencije nosi i koleginica iz NTC-a Svetlana Šešum, produkt menadžer - nove tehnologije, koja je učestvovala kao delegat.


„Kongres AUTOMA je spoj odličnih govornika i predstavljanja servisnih kompanija i najnovijih trendova u digitalnoj sferi naftne industrije. Dakle, osim veoma kvalitetnih prezentacija od strane stručnjaka renomiranih kompanija, bitan aspekt je i umrežavanje i analiza ponuda veoma konkurentnog tržišta. Razgovor i razmena iskustva sa kolegama iz različitih oblasti industrije i kompanija svakako otvara nove vidike i prilike za napredovanje. Najveći utisak na mene ostavila je prezentacija OSDU platforme, kao i neposredni razgovor sa jednim od pionira te ideje. S obzirom da se u našoj kompaniji teži ka poboljšanju biznisa kroz jasne tehnološke standarde, sama činjenica da se najveće svetske kompanije bave istim problemima susrećući iste izazove samo potvrđuje da pratimo svetske trendove.“

Podeli: