Професори и студенти ФТН-а упознати са научно- истраживачким процесима у НТЦ-у

Професори и студенти четврте године Индустријског инжењерства Факултета техничких наука посетили су Научно- технолошки центар и том приликом се упознали са применом нових технологија у производним процесима.

Кроз стручна и занимљива предавања, која су припремиле колеге сениор продукт менаџер Максим Пилипенко, лидер дисциплине разраде Иван Ал-Џабури, лидер дисциплине геологије Дарко Поповицки, продукт менаџер за нове технологије Светлана Шешум, специјалиста за дигиталне пројекте Владимир Михајловић и руководилац Групе за базе података Дејан Мирковић, гости су имали прилику да се упознају са алатима који се користе за израду 3Д геолошких модела лежишта нафте и гаса, са методама геолошких истраживања, са портфолиом дигиталних пројеката и са применом машинског учења и виртуелне реалности у нафтној индустрији.

Гости са ФТН-а су имали могућност и да обиђу Лабораторију Upstream и да се упознају са процесима приликом испитивања језгара, стена, нафте, гаса и воде.

Овакве посете омогућавају приближавање делатности Научно- технолошког центра образовним установама, које су наши потенцијални партнери на одређеним пројектима и упознавање са начином рада потенцијалне будуће колеге, којима веома значи тај увид у практичну примену онога што они теоријски пролазе током студија – истакао је Максим Пилипенко.

Гости нису крили задовољство домаћинским пријемом и стручношћу коју су показале колеге из НТЦ-а.

Кроз приказане презентације и лабораторијска постројења може се видети велика посвећеност запослених у примени савремене опреме, софтвера и метода за решавање различитих ситуација – рекао је професор др Ацо Антић напомињући да су бенефити од потенцијалне сарадње у размени искуства у проналажењу и примени нових метода у конкретним истраживањима. 

Професор Милован Лазаревић као главни утисак са посете истакао је темељност приступа истраживањима, одговорност и резултате који се потом користе у пракси приликом експлоатације нафтних бушотина и напоменуо да такав приступ може бити и њима добар путоказ за њихова истраживања.    

Утисак је да се знања студијских програма индустријског инжењерства, машинства, мехатронике и инжењерског менаџмента у доброј мери поклапају са процесима којима се бави НИС. "Рударење" по "подацима" и шта се њиховим комбиновањем може све постићи, какве уштеде направити, шта се све може открити - све то се могло видети приликом посете. Много нових информација смо чули. Информације које се односе на дигитализацију, мапирања као и прорачуни који се праве, указују на врло конкретан начин, на значај дигитализације и потребу да се наши будући инжењери у довољној мери оспособе за транзицију ка све већем обиму дигитализације у најразличитијим областима рада и истраживања – казао је професор Лазаревић.   

Колегиница Светлана Шешум, која је презентовала примену машинског учења, истакла је да је заправо дискусија највећи бенефит оваквих догађаја, јер се на тај начин сагледавају потенцијална решења из другог угла и прихватају нови приступи.

На обострано задовољство, радујемо се даљој комуникацији и потенцијалним заједничким пројектима.

Подели: